Ako rodinné centrum Ovečka k svojmu názvu prišlo

27.01.2010 22:50

Iste si už niektorí položili otázku: Prečo práve Ovečka? Okrem nepochybnej snahy odlíšiť sa a mať meno, aké žiadne iné materské centrum nemá, je tu aj dôvod, prečo voľba padla práve na ovečku a nie na zajačika či mačičku.

 

Naše rodinné centrum sa nachádza v malebnom kúpeľnom mestečku Trenčianske Teplice, ktoré má vo svojom mestskom znaku – áno, uhádli ste, ovečku. A vôbec nie náhodou. S ovečkou je totiž spojená legenda o objavení liečivých kúpeľných prameňov, vďaka ktorým vznikli Trenčianske Teplice. Legenda hovorí toto:

V neďalekej obci pri Váhu žil chudobný pastier. Keď mu hlava ošedivela, ťažko už znášal nepohodu a chlad sychravých dní, telo ho bolelo a za svojím stádom už len pokrivkával o palici, ledva vlečúc svoje ochromené nohy. Odjakživa mal vo zvyku hnať svoje stádo do teplického údolia, kde pri svojich potulkách často vídal stúpať z barín pary, ale väčšiu pozornosť tomu nevenoval. Raz, už ako chromý starec, zastal so svojím stádom pri jazierku, z ktorého vystupovala biela para a šíril sa podivný zápach. Ako tam tak stál, všimol si, že jedna z jeho ovečiek, ktorej od vlčích zubov ochromela noha, zanechala pašu a zašla do pariacej sa vody. Mal o ovečku strach, a preto začal sledovať jej počínanie. Na jeho prekvapenie, ovečka v nasledujúcich dňoch opätovne vchádzala do vody a po čase spozoroval, že jej noha sa uzdravuje. Starý pastier sa potom sám rozhodol vyskúšať kúpeľ, odložil palice i pastiersku kapsu, vyzliekol sa a ponoril rozboľavené telo do teplých vôd jazierka. Deň čo deň sa potom kúpaval, pociťoval úľavu a čoskoro mu nohy slúžili ako za mladi. Veľké bolo prekvapenie dedinčanov, keď videli svojho pastiera opäť rezko vykračovať za stádom, no ešte väčšie, keď rozpovedal podivuhodný príbeh svojho uzdravenia. Chýr o zázračnej liečivej vode letel od úst k ústam, rozšíril sa Považím, na Moravu i do ďalekých krajín. Trpiaci chorí začali prichádzať zo všetkých strán, aby sa okúpali v prameňoch tejto liečivej vody.

Toľko legenda. Nevieme nakoľko je pravdivá, ale je fakt, že susedná obec Trenčianska Teplá má dodnes v obecnom znaku pastiera s ovečkou a v pôvodnom starom erbe obce bol dokonca chromý pastier opierajúci sa o palice.

 

Autorka textu: Andrea Trokanová