Míľa pre mamu 2013 :-)

19.04.2013 14:43

Míľové rekordy....  Míľový   hat-trick?

Míľa pre mamu je jedinečné celoslovenské podujatie, ktoré každoročne pripravuje pre širokú verejnosť Únia materských centier spolu so svojimi  materskými / rodinnými centrami a sympatizantmi. Každý ročník je niečím výnimočný a prekonáva rekordy. Či už vo svojich začiatkoch ako Guinessov rekord v tlačení kočíkov, či od roku 2007 ako Míľa pre mamu, kedy každý ročník bol rekordný vďaka narastajúcemu počtu zaregistrovaných ľudí. Doteraz najvyššou účasťou sa môže popýšiť rok 2011, kedy počet organizátorov vzrástol až na 44 a v rámci celého Slovenska sa Míle pre mamu zúčastnilo rekordných   19. 484 ľudí. Rok 2012 bol zase výnimočný veľmi nepriaznivým počasím takmer vo všetkých organizujúcich mestách na Slovensku, ale i v zahraničí.  Po prvýkrát rekordy v účasti nepadli. Počet zúčastnených bol   14 192, ale hodnotným sa stalo práve to, že táto míľa preverila našu ľudskú silu, naše odhodlanie, schopnosti improvizovať a ochotu podporiť Míľu pre mamu za každého počasia.

Míľa pre mamu 2013 je v plnom prúde a  už počas príprav začali padať prvé rekordy.  

Prvým je rekordný počet organizátorov. Tento rok s Úniou spolupracuje na Míli pre mamu až 61 materských / rodinných centier a sympatizantov. Okrem slovenských centier sa k nám pridali aj MC z Írska, MC zo Srbska a 2 MC z Českej Republiky.

Ďalším rekordom Míle pre mamu 2013 je už samotný fakt, že je to jej jubilejný 10. ročník.

MPM bola prvá kampaň Únie materských centier a od jej vzniku až  po dnes si urobila v očiach verejnosti dobré meno a má svoju neodmysliteľnú tradíciu pre organizátorov, ale aj pre verejnosť.   Jedinečnosť podujatia spočíva v tom, že v jeden deň 11. mája 2013, približne v rovnakom   čase medzi 15.00 – 18.00 hod. prejdú symbolickú jednu míľu všetci, na celom Slovensku aj v zahraničí.  

Cieľom organizátorov  bude pripraviť tento deň ako Najväčšiu oslavu dňa matiek,  aby sme opäť oslávili materstvo, poďakovali sa všetkým mamám a pripomenuli si výnimočnosť rodičovstva. Bude to veľkolepá oslava, ktorá aspoň na jeden deň v tejto uponáhľanej a mnohokrát na materiálne veci zameranej dobe povýši materstvo na najdôležitejšiu rolu nielen v živote ženy, ale aj životoch celej spoločnosti.

Podujatie bude v mnohých mestách sprevádzané bohatým a zaujímavým kultúrnym programom určeným pre širokú verejnosť. Vystúpia hudobné i tanečné súbory, divadielka, klauni, kúzelníci, rozprávkové postavičky a rôzni malí   i veľkí, profesionálni aj amatérski umelci.   Vstup na podujatie je v každom meste vždy zdarma.

Míľa pre mamu 2013 bude niesť v sebe zároveň motto „Chuť žiť aj napriek prekážkam“. Vychádza to z faktu, že do materských a rodinných centier chodia nielen zdravé rodiny, ale aj rodiny znevýhodnené. Budeme spolupracovať s občianskymi združeniami, ktoré budú na MPM prítomné, ktoré sa venujú deťom s rôznymi chorobami, či nevidiace a slabozraké deti, či nedonosené deti, tzv. predčasniatka, či občianke združenie Bábky v nemocnici, ktoré sa snaží hospitalizovaným deťom uľahčiť ich pobyt v nemocniciach, a.i. Dokonca aj  zdravé rodiny musia prekonávať rôzne životné prekážky, ale keďže MPM je oslavná akcia, chceme vyzdvihnúť pointu, že dôležité je nepoddať sa tomu a prekážky prekonávať. Tí, čo 11. 5. 2013 na MPM prídu, budú dôkazom toho, že za život sa oplatí zabojovať a že sme schopní sa zo života tešiť. Aby táto „ťažká“ téma bola odľahčená, máme pripravenú vtipnú a zaujímavú sprievodnú aktivitu pre širokú verejnosť. Pôjde o tzv. Míľový „ponožkový“ rekord. Každý, kto má doma aspoň jednu nespárenú ponožku, nech ju prinesie na Míľu pre mamu vo svojom meste, urobíme z nej najdlhšiu ponožkovú reťaz na Slovensku. V Bratislave sa táto ponožková reťaz bude tiahnuť pozdĺž trate míľovej prechádzky a jej dĺžka bude presne premeriavaná. Vo finále bude celková dĺžka prepočítaná na počet ponožkových míľ.

„Jedna ponožka sama o sebe nemusí znamenať nič, ale mnoho osamotených ponožiek po kope znamená rekord“.   Je to ako s materskými a rodinnými centrami.   Dokázali by fungovať aj samé o sebe, ale spoločne, združené v Únii materských centier, dokážu svojou dobrovoľníckou prácou urobiť veľkolepé celoslovenské podujatie Míľa pre mamu, ktoré láme rekordy.   

Aby sme dosiahli ten míľový hat-trick , k tomu nám chýba už len dať posledný gól. Tým gólom a očakávaným rekordom bude prekročenie počtu zaregistrovaných účastníkov   vysoko nad 20 000 ľudí.  

Preto, pripojte sa k nám a staňte sa aj Vy súčasťou originálneho slovenského produktu, ktorého kvalita sa presadila aj vo svete!