Rodinný výlet v Jasenskej doline

05.02.2010 22:24

Nášho prvého spoločného víkendového pobytu v dňoch 29.1 – 31.1.2010 sa zúčastnili tieto odvážne a podnikavé rodiny :

Lucka a Peťo s dcérou Natálkou, Maťa a Juraj s dcérou Adelkou, Katka a Berny s dcérou Vikinkou, Andrea a Juraj so synmi Oliverom a Benjaminom, Jarka a Marian s dcérou Anetkou, Marika a Daniel s deťmi Lukášom, Paťkom a Eliškou, Zuzka a Peťo.

 

Hoci sa najprv zdalo, že počasie nám nebude veľmi priať, vo štvrtok začalo snežiť a nepríjemné mrazy poľavili. Onedlho bola záľaha snehu aj v Tepliciach,  takže o snehovú nádielku v horách sme sa obávať nemuseli. Keď sme sa v piatok pobede postupne schádzali na chate Nezábudka v Jasenskej doline, veru mali niektorí aj problém dostať sa autom k chate.

Úvodný spoločný večer prebehol v príjemnej atmosfére, detičky sa pustili do hry, nadšene behali po chate a do postele sa nechcelo nikomu.

 

Ďalší deň si všetci dosýta užili snehu, či už na sánkach, lopatách, boboch, lavóroch, lyžiach alebo len tak šantením na snehu. Lyžiarske stredisko bolo od chaty len 5 minút chôdze, premávali tu dva detské vleky a fungovala aj lyžiarska škola, v ktorej naučili stáť na lyžiach  trojročného Benjamina. Skrátka neprišli ani dospelí, ktorí si nezabudli lyže. Kto nechcel lyžovať, mohol vyskúšať snowtubing (jazdu na pneumatikách), klzisko na korčuľovanie (keby mal niekto z nás so sebou korčule) a pre najmenších bol vedľa lyžiarskeho svahu aj oddelený svah na sánkovanie. Pre unavených, premrznutých a hladných nechýbalo množstvo bufetov s občerstvením.

 

Pokiaľ niekoho sneh omrzel, mohol sa zohriať v chate v spoločnosti obrovského kocúra Sama a dvoch psov, či si po obede zdriemnuť. Dievčatká sa nadšene venovali kresleniu, väčší chlapci vonku stavali bunker zo snehu a predvádzali malú lanovku a ratrak na diaľkové ovládanie.

 

Najväčší vytrvalci ešte večer vyrazili z chaty na prechádzku zasneženou  krajinou. Cestou späť deti neodolali možnosti ešte sa posánkovať, a predovšetkým popožičiavať si všetky tie sánky a lopaty, boby či taniere a vyskúšať, na čom to ide z kopca najlepšie. Lákal aj prázdny svah bez lyžiarov, ale odtiaľ nás rýchlo vyhnal hučiaci ratrak, ktorý upravoval svah na ďalší deň. Najlepšia sánkovačka však bola na ceste vedúcej od chaty, kde bol dobre ujazdený sneh a sane tu naberali naozaj poriadnu rýchlosť. Večerná zábava bola snáď ešte lepšia než predošlý deň a mnohí sa bavili do neskorej noci.

 

V nedeľu sme si ešte snehu užili naposledy a kto chcel mohol sa na obed zúčastniť na krste detskej knižky Rozprávky z Jasenskej doliny a stretnúť sa s rozprávkovými postavičkami ako Pat a Mat, Maťko a Kubko, Majka z Gurunu, Chrobáčikovia či deduško Večerníček. Poobede sa všetci postupne rozlúčili s Jasenskou dolinou a vybrali sa na cestu domov.

 

Akcia mala úspech a podobný víkend si určite ešte niekedy zopakujeme.

 

Autorka textu: Andrea Trokanová

 

pozrite si foto: TU